Menu Sluiten

Samenspelen

SAMENSPELEN

Op les leerde ik de Texas Valsen van Carl Erik Lundgaard Jensen, die op draailier op de CD Lyst van Lang Linken staat en is mee te spelen op de CF trekzak. (te downloaden van de Harmonikahoek.)

Zo leerde ik Deense volksdans muziek kennen.

Meespelen met CD is geweldig!

Na wat zoeken op het internet vond ik een samenspeel workshop voor verschillende instrumenten van Deense volksdansmuziek. 

Heb me opgegeven voor een midweek samen spelen om eens te ervaren hoe dat was en waar het schip zou stranden. 

Kreeg tien onbecijferde muziekjes toegestuurd in verschillende toonsoorten en kon zo gelijk aan de slag met het handmatig becijferen.

Voor deze workshop een AD en GC trekzak aangeschaft, de GC was ik toch al van plan, de AD was een impuls aankoop die lekker meespeelt bij viool muziek.

Tijdens die workshop leerde ik samenspelen met andere instrumenten zoals violen, klarinet, blok- en dwarsfluit, harp, accordeon en trekzakspelers.

Het was de beste keus die als trekzakspeler heb kunnen maken.

Trekzak club sGalmei had een aantal becijferde Deense nummers op haar site.

Deense volksdansmuziek is te vinden op de site van Folketshus, alles onbecijferde bladmuziek.

Als matig getalenteerde speler een aantal malen die samenspeel workshops te hebben gevolgd vroeg ik me af of er ook zoiets was om Nederlandse traditionele volksdansmuziek te spelen.

Ondertussen had ik de bladmuziek van de Hollandse Boeren liedjes en Contradansen, Nederlandse Schouwburg, Kiers, Visser en Beukema enz. enz. op het internet gevonden. 

Door mij becijferde bladmuziek van Kiers en Beukema is ook te vinden bij Gerard Gerritsen.

Ik ging steeds meer op zoek naar ons Nederlands Immaterieel Erfgoed, de traditionele voksdansmuziek, van voor het radio tijdperk, de muziek die gespeeld werd in cafes en danshuizen. 

De speelmans muziek die door de rond trekkende speellieden in hun schriftje is genoteerd.

Een aantal personen en instanties maken gevonden muziekmanuscripten toegangkelijk en er komt nu snel van alles beschikbaar, alles onbecijferde bladmuziek.

Daar kan ik nog wel een paar jaar mee vooruit 🙂

Teneur van dit verhaal:

LEER NOTEN LEZEN 

DAN GAAT ER EEN WERELD VAN MUZIEK VOOR JE OPEN !!!